Piwnice Florio, Marsala, Sycylia, Włochy.
| Autor |
Wiadomość |
|
konrad
|
Napisane: 8 lip 2009, o 20:55 |
|
| Administrator |
 |
 |
|
|
Dyskusja na temat: Piwnice Florio, Marsala, Sycylia, Włochy.
|
|
| Góra |
|
Re: Piwnice Florio, Marsala, Sycylia, Włochy.
|
konrad
|
Napisane: 4 sie 2009, o 09:33 |
|
| Administrator |
 |
 |
|
Po wielu długich miesiącach oczekiwania temat wreszcie pojawił się na stronie głównej. 
|
|
| Góra |
|
|
R-Jacek
|
Napisane: 4 sie 2009, o 14:14 |
|
|
Wino Marsala piłem będąc jeszcze bardzo młodym, dziś jako dziaduś chętnie bym sobie jego smak przypomniał. I może będę miał okazję bo właśnie znajomi spędzają urlop na Sycylii. Moje wina piją chętnie to może egzotycznym trunkiem poczęstują. A jak nie to sobie podrobię. Jacek
|
|
| Góra |
|
|
Pigwa
|
Napisane: 4 sie 2009, o 15:12 |
|
|
|
Ja często pijam wino Marsala. A już do gotowania używam regularnie.
|
|
| Góra |
|
|
Pigwa
|
Napisane: 4 sie 2009, o 20:45 |
|
|
|
Wspaniały reportaż. Jeśli wystarczy mi czasu i zdrowia, chciałbym odwiedzic te winnice. Oczywiscie od dawna znam historie powstania wina Marsala w obecnej formie. Czesto używam tego gatunku wina (również do gotowania, do czego nadaje sie doskonale) w zastępstwie znacznie u nas droższego porto i sherry. Zdarzają sie u nas te wina bardzo dobre i smaczne i po dłuższym delektowaniu sie winami wytrawnymi ( które mój organizm preferuje) mam napady chęci na coś słodszego, a że przy tym mocne, wcale mi nie przeszkadza. Próbowałem nawet kiedys robić podróbki i choć szczep winogron był napewno nie taki jak na Sycylii, udało mi się wyprodukować coś, co piłem z przyjemnoscią. Wzmacniałem oczywiście przednią brandy do 17%. Szkoda, że już mi wszystko wyszło i chyba czas najwyższy, aby znów się pokusić.
|
|
| Góra |
|
|
konrad
|
Napisane: 5 sie 2009, o 13:49 |
|
| Administrator |
 |
 |
|
Zdecydowanie warto, nie tylko ze względu na same winnice, ale również wiele innych atrakcyjnych miejsc w okolicy. Odnośnie kulinarnych zastosowań wina Marsala, jest ono m. in. jedym ze składników w wielu przepisach na najsłynniejszy włoski deser tiramisu.
|
|
| Góra |
|
|
Pigwa
|
Napisane: 5 sie 2009, o 15:23 |
|
|
Właśnie moja małżonka przyrządzała tiramisu.  To mój ulubiony deser. Ale używała sherry zamiast marsala, bo mi akurat wyszło.
|
|
| Góra |
|
|
Adrian
|
Napisane: 7 sie 2009, o 19:40 |
|
|
A co te zdjęcia takie zżółknięte ? Jakoś tak nie naturalnie mi sie wydaje
_________________ Rowerowe.Org
|
|
| Góra |
|
|
R-Jacek
|
Napisane: 7 sie 2009, o 21:58 |
|
|
|
Oblazłem dzisiaj wszystkie sklepy z trunkami i objechałem hipermarkety w moim starożytnym grodzie i wychodzi na to że coś takiego jak wino Marsala w przyrodzie nie występuje. Chyba przyjdzie na Sycylię polecieć. Jacek
|
|
| Góra |
|
|
konrad
|
Napisane: 23 sie 2009, o 19:13 |
|
| Administrator |
 |
 |
|
Adrian napisał(a): A co te zdjęcia takie zżółknięte ? Jakoś tak nie naturalnie mi sie wydaje Może to stare pożółkłe fotografie. A tak na serio to reklamacje musisz składać do właścicieli firmy bo takie tam jest oświetlenie i tak wychodzą - zobacz inne zdjęcia w sieci. Nawet zastanawiałem się czy ich nie przerobić w programie graficznym, ale skoro tak wychodzą to zostawiłem oryginalne. R-Jacek napisał(a): Oblazłem dzisiaj wszystkie sklepy z trunkami i objechałem hipermarkety w moim starożytnym grodzie i wychodzi na to że coś takiego jak wino Marsala w przyrodzie nie występuje... U nas podstawowe wina Marsala można dostać praktycznie w każdym sklepie, najczęściej właśnie Vecchio Florio Superiore. Za tymi nieco lepszymi trzeba trochę pochodzić, ale też nie za długo. 
|
|
| Góra |
|